Topsport

Kerntalenten vormen een basis voor persoonlijke ontwikkeling, in allerlei situaties. Willem Stortelder en ik hebben de verbinding gezocht met iets dat ons beiden al lange tijd interesseert en motiveert: sport. Daarbij kwam De Graafschap op ons pad. We zijn een project gestart met als centrale vraag:

“Kunnen we met de kerntalentenanalyse in het profvoetbal mentaal talent meer in beeld krijgen én coachbaar maken zodat instroom, doorstroom en uitstroom van profvoetballer aan efficiëntie en resultaat wint?”

Uit dit project hebben we heel veel geleerd. We nemen dit mee in onze volgende projecten, binnen betaald voetbal en andere vormen van topsport. Alle informatie, achtergrond en ervaringen hebben we verzameld op: Mentaal talent.

Een klein voorbeeld van een praktisch inzicht dat direct toepasbaar is in de praktijk?

Iemand die zeer competitief is (kerntalent ‘competitie tegen anderen’), stimuleer je door hem in competitieve situaties te zetten. Iemand die vooral gericht is op het beste uit zichzelf halen (kerntalent ‘competitie tegen jezelf’) stimuleer je door hem een vorig resultaat te laten zien: daar wil hij overheen, vanuit intrinsieke motivatie. Als hij daarmee ook een ander verslaat, is dat mooi meegenomen maar niet altijd dé drijfveer.