Hoogsensitief is?

Een op de vijf mensen in Nederland is hoogsensitief. Hoogbegaafdheid blijkt vaak samen te gaan met hoogsensitiviteit. Vaak wordt de afkorting HSP gebruikt: Highly Sensitive Person. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP.

Maar wat is hoogsensitiviteit nu eigenlijk?

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken uit de omgeving komen sterker binnen dan bij ‘de gemiddelde mens’. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn.

Kenmerken zijn bijvoorbeeld:

  • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
  • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
  • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
  • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
  • Voelen stemmingen en sferen goed aan
  • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
  • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren

Twee soorten HSP’s

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast.

Veel mensen voelen wel aan dat zij zich ‘op een bepaalde manier’ anders voelen maar kunnen dit soms  niet benoemen. Als mensen weten dat zij hooggevoelig zijn, is het de kunst om een manier te vinden hiermee om te gaan. In het begin ervaren velen de hooggevoeligheid als ‘lastig’. Zeker in de huidige maatschappij waar ratio meestal meer aandacht krijgt dan het gevoel. Je kunt echter ook de voordelen zien én gebruiken! Daar help ik je graag bij.