Welke studie…?

Zit je aan het eind van je middelbare schooltijd en weet je niet goed in welke richting je verder wilt? Of zoek je naar bevestiging van de keuze die je voor ogen hebt? Of vind je alles leuk en kiezen erg moeilijk? Ben je gestart en loop je vast? Zie je door de bomen het bos niet meer?

Het maken van een “juiste” studiekeuze is steeds belangrijker. Wat is juist? In mijn ogen is het vooral belangrijk dat je kiest wat van nature bij je past, wat je van nature energie geeft. Dat lijkt misschien een open deur. Ik heb gemerkt dat het geen open deur is. Veel mensen, ook jongeren, hebben eigenlijk niet scherp welke activiteiten zij graag doen. Soms zijn mensen bijvoorbeeld goed geworden in dingen die hen van nature nauwelijks energie geven. Zeker bij hoogbegaafden gebeurt dit vaak en dat geeft veel verwarring. Een hoogbegaafde kan een bepaalde vaardigheid door intelligentie vaak tot op hoog niveau ontwikkelen terwijl hij er nauwelijks energie van krijgt. Veel krachtiger is om te weten welke activiteiten veel energie geven. En daar je studiekeuze op aan te laten sluiten.

Sinds ik de KernTalentenanalyse ken, adviseer ik deze als startpunt. Voordeel van deze analyse is dat de tijdsinvestering beperkt is, het resultaat robuust en je leven lang geldig. Bijkomend voordeel: het is een van de weinige methodes die ik ken die juist ook bij hoogbegaafden goed werkt. Veel andere methodes worden gemanipuleerd doordat ze snel doorzien worden. En andere methodes gaan vaak over competenties: aangeleerde vaardigheden. Daarmee ontstaat de valkuil van ‘ergens goed in zijn en toch geen energie van krijgen’.

Benieuwd? Ik ook naar jou! Neem contact op.