Loopbaan

Is burn-out een beroepsziekte?

Onlangs in het nieuws:

Relatief meer mensen kloppen vanwege overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts aan, meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten maandag op basis van landelijke cijfers.

En:

Volgens de onderzoekers leiden beroepsziekten in 70 procent van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Beroepsziekte? Of meer een kwestie van ‘ken je je intrinsieke motivatie en handel je daarnaar’?

Ik denk het laatste…

Met een KernTalentenanalyse wordt duidelijk waar iemand van nature energie van krijgt. En dus ook waarvan niet. Mensen krijgen een burn-out als zij te veel beroep moeten doen op KernTalenten waar zij van nature weinig energie van krijgen: een klein KernTalent. Dat klinkt misschien logisch, maar ik zie heel veel mensen die dit inzicht in zichzelf niet hebben. Of die een competentie hebben ontwikkeld op een klein KernTalent. In dat geval zijn ze eigenlijk goed geworden in iets dat ze van nature geen energie geeft.

Onderdeel van KernTalenten is ook de behoefte aan mentale en fysieke ruimte. Of bijvoorbeeld de ruimte om autonoom te handelen. Voor iedereen is de combinatie van KernTalenten weer verschillend. En dus verschilt de oorzaak van een burn-out. Net als de weg terug.

Andersom geldt ook, dat als mensen te weinig sterke KernTalenten kunnen inzetten, zij letterlijk hun ei niet kwijt kunnen. Dit gebeurt ook als zij op een niveau lager dan hun daadwerkelijke intellectuele capaciteiten werken. In situaties waarin dit lang duurt, treedt bore-out op, met verschijnselen die vergelijkbaar zijn met burn-out. De weg terug is echter een heel andere!

Is burn-out een beroepsziekte? Voorkom een burn-out of bore-out en ontdek wat je KernTalenten zijn!

Intrinsieke motivatie kan je niet aanleren, wèl ontdekken!

2 thoughts on “Is burn-out een beroepsziekte?”

  1. Hoi Ingeborg!

    Eens! Tenminste voor zover kerntalenten en dus het inzicht in waar je wel en geen energie van krijgt, de enige factor is. Maar is persoonlijkheid – al dan niet aangeleerd – ook niet heel bepalend voor het wel of niet ontwikkelen van een burn-out? Inzicht in een kerntalent is fantastisch, omdat het een mogelijkheid creëert om (onder begeleiding) dit verder te ontwikkelen en tot bloei te laten komen. Net als het talent voor voetballen. Zonder begeleiding – of erger, verkeerde begeleiding – kan dit talent een drempel worden waardoor mogelijk een enorme faalangst ontstaat, danwel een andere embody. Op dat moment gaat er iets anders spelen dat de kerntalenten volledig voorbij gaat en waarbij (valse) overtuigingen het overnemen. Vanuit dat perspectief is het een zegen om te lezen dat zoveel mensen een burn- of boreout ervaren. Simpelweg omdat dan het inzicht ontstaat welke overtuigingen er zijn, hoever men is afgedreven van de eigen werkelijke talenten en dus een moment ontstaat van reflectie, bezinning en onderzoek waardoor de intrinsieke motivatie kan worden herontdekt. Met de juiste begeleiding uiteraard!

    Dat veel mensen last hebben/krijgen van een burn-out zegt in mijn beleving niet enkel iets over de persoonlijke ontwikkeling van een individu. Maar minstens zoveel over het maatschappelijke systeem waarbinnen het individu functioneert.

    Wat denk jij?

    1. Hoi Roland,
      Leuke reactie! Omgeving is inderdaad een belangrijke factor in het al dan niet kunnen of mogen ontwikkelen van een KernTalent (‘kom je tot bloei of niet’).
      Aan de andere kant zeggen jouw eigen KernTalenten ook iets over hoe je van nature met die omgeving omgaat. Dus ook daar is vanuit inzicht in je KernTalenten iets over te zeggen. Trek je je veel aan van je omgeving of juist niet? Durf je keuzes te maken, bijvoorbeeld om uit een systeem te stappen? Ik denk dat je veel meer zelf (regie) in handen hebt dan je vaak denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.